Kronfågel

Campylobakter

Uppdaterad

Tack för att du hörde av dig till oss. Campylobakter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag.


Om du hanterar kycklingen så som den ska hanteras, det vill säga med god kökshygien och att du låter den bli helt genomstekt, kan du känna dig trygg. Bakterier dör vid omkring 70°C. Tänk på att:

• Tvätta händer och håll ytor och redskap rena. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.

• Ha en separat skärbräda för rått kött. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.

• När du är färdig med köksredskapen, se till att köra diskmaskinen så hett som möjligt.

• Håll koll på innertemperaturen. 70°C för styckningsdelar som t.ex. bröstfilé och 82°C inne vid benet för hel kyckling.


Läs gärna mer under Livsmedelsverkets länk:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/campylobacter/#Vad är campylobacter?

Läs mer här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/campylobacterinfektion/

Filmer om tillagning:
http://www.svenskfagel.se/sida/konsument/tips-i-koket

Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor.

warning Created with Sketch.